Openbare kunst
Dechaux Glasdesign by
Desiree Groot Koerkamp.

OOTMARSUM – Kuiperberg in oude glorie hersteld

Haaientanden, kunstmest en de baksteenfabriek van B.J. Scholten. Ze komen alle drie voor in de historie van de Kuiperberg, die vanaf vandaag is afgebeeld in een monument op de top van één van de hoogste ‘bergen’ in onze provincie.
Met zo’n 71 meter steekt de Kuiperberg behoorlijk boven het Twentse landschap uit. Van een mooi uitzicht was echter geen sprake concludeerden diverse instanties in Ootmarsum zo’n tien jaar geleden. Er werd een herstelplan gemaakt, waarbij diverse aanpassingen werden gedaan aan het landschap. Boomtoppen werden getopt, een midgetgolfbaan moest uitwijken naar een andere locatie en bronnen en beekdalen werden hersteld. Met één doel: toeristen moesten weer kunnen genieten van een mooi uitzicht.

Educatieve muur
“Vandaag is de afsluiting van het grote herstelplan omgeving Kuiperberg. Gedurende dit project kwam er een wens, ook vanuit de provincie, om iets met de aardkundige waarde van deze berg te doen”, vertelt Nettie Aarnink van Heemkunde Ootmarsum. Kunstenares Desirée Groot Koerkamp gaf vorm aan de zogenoemde ‘archeologische tijdlijn’, in de vorm van zeven glazen kunstwerken in een muur.

Haaientanden, ijstijd, kunstmest
De glazen panelen in de muur op de top van de berg beelden een archeologische tijdlijn uit. De historie gaat terug naar 35 miljoen jaar geleden, toen Twente nog in een ondiepe zee lag, waar grote haaien in zwommen. De baksteenfabriek van B.J. Scholten en de fabriek waar fosforietknollen werden gedolven in de eerste wereldoorlog zijn terug te zien in het monument.

info – RTV Oost – 21 july 2017 

 • Category

  Glasschilderijen

 • Adres

  Kuiperberg – Almelosestraat 63, 7631 CD Ootmarsum

 • Openingstijden

  Publiek

OOTMARSUM – Willem Wilmink

Gedenkteken Enschedese dichter Willem Wilmink op KuiperbergOotmarsum 2011-nov – Gedeputeerde Hester Maij onthulde eind augustus samen met Wobke Wilmink en Desiree Groot Koerkamp, Dechaux Glasdesign, op de Kuiperberg in Ootmarsum een monument ter ere van Willem Wilmink. Tegelijkertijd werd hiermee de 29e editie van Kunst in Ootmarsum officieel geopend.

Dichter Willem Wilmink (Enschede) woonde als kind bij de Kuiperberg in Ootmarsum. Hij beschreef deze voor hem gelukkige tijd in zijn werk. In haar toespraak citeerde gedeputeerde Maij de woorden van Wilmink over het landschap op en rond de Kuiperberg: “Ik heb nooit en nergens meer zo mooi gezien, gehoord of geroken”.

Heemkunde Ootmarsum nam het initiatief voor het kunstwerk dat door kunstenares Desirée Groot Koerkamp, Dechaux Glasdesign, is ontworpen en gemaakt. De gemeente Dinkelland zorgde samen met de provincie in het kader van Nationaal Landschap Noord Oost Twente voor het grootste deel van de financiering.

 • Categorie

  Glasschilderij – Portret

 • Adres

  Kuiperberg – Almelosestraat 63, 7631 CD Ootmarsum

 • Openingstijden

  Publiek

DENEKAMP – Portret Koning Willem-Alexander onthuld in gemeentehuis

Dat Dinkelland zich in kunstzinnig opzicht onderscheidt ten opzichte van andere gemeenten, bleek dinsdagavond (25 maart 2014) uit de onthulling van een in glas gebrandschilderde beeltenis van Koning Willem-Alexander. Hangen de meeste gemeenten een staatsieportret van de RVD aan de muur, in de Twentse gemeente koos men bewust voor een echt kunstwerk, dat de vorst op een kunstzinnige en naturalistische wijze verbeeldt.


Uit de reacties was af te leiden dat de maakster, de Reutumse in Ootmarsum werkzame kunstenares Desirée Groot Koerkamp (Galerie / Atelier Dechaux Glasdesign) in die opdracht is geslaagd.

 • Categorie

  Glasschilderij – Portret

 • Adres

  Nicolaasplein 5, 7591 MA Denekamp

 • Openingstijden

  Publiek

ALMELO – Opening Cas Spijkers Academie met glasschilderijen van Dechaux

Zijn naam is Cees Helder. Zijn pak was dat vanmiddag – 3 okt. 2013 – niet meer. Bij de officiële opening van de nieuwe locatie voor de Cas Spijkers Academie Twente in Almelo kwam de meesterkok, voormalig chef van Parkheuvel, bij het sabreren van de champagne volledig onder het schuim.

Waarom aandacht Academie bij Dechaux Glasdesign? Wij zijn eigenlijk wel een beetje trots op deze Academie locatie. Eigenlijk is het verhaal van ons heel simpel. Het hele restaurant hangt vol met kunst, vooral glasschilderijen, van ons Dechaux Glasdesign. Het is nogal bijzonder om je eigen werk op een super mooie locatie te zien hangen. Mooi uitgelicht, mooie sfeer! Geheel passend in de stijl met het interieur.

Desiree Groot Koerkamp, heeft al zoveel positieve reacties mogen ontvangen. Het is altijd fijn om te horen dat mensen genieten van kunst!

 • Categorie

  Glasschilderijen – Glasfusing

 • Adres

  Marc Meulenbelt – Wierdensestraat 65 – Almelo

 • Openingstijden

  www.rocvantwente.nl

OOTMARSUM – Geheel nieuwe Astronomische klok voor Ootmarsum

De kunstmarkt van Ootmarsum 2012 stond in het teken van ‘Tijd voor kunst’. Ootmarsummer Bote Holman, ging samen met Desiree Groot Koerkamp, Dechaux Glasdesign met dit thema aan de slag. Overigens liep Holman al jaren rond met dit plan, een astronomisch uurwerk.
Een astronomisch kunstuurwerk volledig berekend en ontworpen voor de stad Ootmarsum.

De astronomische Ootmarsum-wijzerplaat laat een aantal tijdgerelateerde grootheden zien zoals tijd, zonnetijd, wintertijd, maanpositie, sterrentijd, juiste datum, jaargetijde enzovoort. De totale lijst bestaat uit een twintigtal mogelijkheden. Bekijk het ‘Hemelse uurwerk, straks in het museum Tijdmeetkunde Chronomium Ootmarsum. 

Het kunstuurwerk bestaat tevens uit twee draaiende wijzerplaten, glazen panelen gemaakt en uitgewerkt door kunstenares Desiree Groot Koerkamp uit Ootmarsum. Zij is geen onbekende in de Ootmarsum kunstwereld. Zij heeft samen met haar man John Slagers een eigen Galerie/Atelier, Dechaux Glasdesign, aan de Grotestraat.
Om u een inzicht te geven, het gehele proces van ontwerp tot gereedheid duurde drie maanden! De glazen panelen werden gebrandschilderd. Een langdurig en tijdrovend proces met een verbluffend resultaat! Het Vakmanschap van beide mensen straalt van dit Kunstuurwerk af! Handwerk met de precisie van het tikken van een klok!

 • Categorie

  Glasschilderij

 • Adres

  Oostwal 8, 7631 EJ Ootmarsum

 • Openingstijden

  Publiek

Dechaux Glasdesign by Desiree Groot Koerkamp

Met onze 'Dechaux' techniek, een geheel nieuwe brandschilder-techniek, is het mogelijk gebrandschilderde glaspanelen te maken met heldere kleuren en geweldige transparantie. Dechaux Design past deze techniek toe in objecten, sieraden, portretten en (graf)monumenten. Panelen zijn ook goed toepasbaar in moderne architectuur.


Made by Dechaux Glasdesign by Desiree Groot Koerkamp. All rights Reserved.